article-image

Οι σκύλοι και οι γάτες δεν είναι δώρα

Θέλω ένα κουτάβι! - Να υιοθετήσουμε μια γάτα, μαμά;

Όσοι έχουν παιδιά ίσως έχουν αντιμετωπίσει πολλές φορές τέτοιου είδους παρακάλια για να πάρουν στο σπίτι ένα ζώο. Τα παιδιά ενθουσιάζονται με τα ζώα και ειδικά με εκείνα που μπορούν να αλληλεπιδράσουν, όπως οι σκύλοι και οι γάτες. Οι έρευνες αποδεικνύουν συνεχώς τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει στα παιδιά η συμβίωση με έναν τετράποδο φίλο, όπως μειωμένο άγχος, περισσότερη άσκηση και ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά και θετική επίδραση στη γνωστική και κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, στην ενσυναίσθηση και την αυτοπεποίθησή του. Είναι όμως όλοι έτοιμοι να πάρουν ένα ζώο;

Παρακάτω μερικές σκέψεις για το θέμα:

Δεν αρκεί η επιθυμία των παιδιών

Οι άνθρωποι που δεν είναι εξοικειωμένοι με τη φροντίδα ενός ζώου θα πρέπει να εκπαιδευτούν στον νέο τους ρόλο. Υπάρχουν πολλά που θα πρέπει να μάθουν. Βάζοντας έναν σκύλο ή μια γάτα στην οικογένειά απαιτεί σχεδόν την ίδια σχεδόν προσοχή, τουλάχιστον στην αρχή, με ένα παιδί. Αν οι γονείς δεν έχουν τον χρόνο, τα χρήματα ή τη θέληση να γίνει ο σκύλος ή η γάτα μέλος της οικογένειας για όλη του τη ζωή, ίσως να μην είναι καλή ιδέα να τον αποκτήσουν. Η εγκατάλειψη ή η επιστροφή ενός ζώου στο καταφύγιο δημιουργεί άγχος στο ζώο, καθώς και το καταδικάζει μιας και χάνει πολύτιμες ευκαιρίες για να υιοθετηθεί από άλλες οικογένειες. Ταυτόχρονα, το να επιστρέψει το παιδί από το σχολείο και να μη βρει το σκύλο ή τη γάτα του στο σπίτι, αναστατώνει το παιδί, δημιουργώντας τους παράλληλα ένα πολύ κακό πρότυπο όσον αφορά την υπευθυνότητα, τη δέσμευση και την ενσυναίσθηση.

Κατοικίδια των Χριστουγέννων

Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι μια πολύ δημοφιλής εποχή που συχνά οι γονείς εκπλήσσουν τα παιδιά τους με ένα κατοικίδιο. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι οι γιορτές δεν είναι καθόλου κατάλληλη περίοδος για να βάλουμε στη ζωή μας ένα νέο ζώο. Τα Χριστούγεννα συνήθως απαιτούν οικογενειακές συγκεντρώσεις, κόσμο στο σπίτι, ταξίδια και κατά συνέπεια λίγο χρόνο από μεριάς μας για να βοηθήσουμε να προσαρμοστεί το ζώο στο καινούργιο του περιβάλλον και να εξοικειωθούν τα μέλη της οικογένειας με τη νέα πραγματικότητα. Πολλές φορές δυστυχώς, τα ζώα που παίρνουν πολλοί τα Χριστούγεννα, ακόμη και ζώα που αγοράζονται αρκετές εκατοντάδες ευρώ, βρίσκονται εγκαταλειμμένα το δρόμο αμέσως μετά τις γιορτές.

Ένα ζώο απαιτεί χρόνο, χώρο και χρήματα

Ένα κατοικίδιο στο σπίτι, εκτός από την τρυφερότητα και την αγάπη που θα μας χαρίσει έχει και πολύ συγκεκριμένες ανάγκες. Εκτός από την κατάλληλη τροφή, το χώρο του και την κτηνιατρική περίθαλψη που θα του προσφέρουμε, ένα ζώο χρειάζεται ποιοτικό χρόνο και παιχνίδι με την οικογένεια, κατάλληλο περιβάλλον διαβίωσης και τη δυνατότητα να εκφράζει φυσιολογικές συμπεριφορές ανάλογα με το είδος του, π.χ. βόλτες για έναν σκύλο. Επίσης, όπως ένα παιδί, έτσι και ένα ζώο μπορεί να κάνει λάθη. Χρειάζεται να έχουμε υπομονή και την κατάλληλη καθοδήγηση πολλές φορές ώστε να το κατευθύνουμε σωστά. Μπορείτε να διαβάσετε εδώ 7 χρήσιμες συμβουλές αν μόλις έχετε αποκτήσει σκύλο.

Για να είμαστε ασφαλείς

Ενώ τα παιδιά και τα ζώα γενικά απολαμβάνουν να παίζουν μαζί, μπορεί να συμβούν ατυχήματα. Τα περισσότερα από αυτά μπορούν να προληφθούν με την επίβλεψη από κάποιον ενήλικα. Τα παιδιά θα πρέπει να διδαχθούν να αλληλεπιδρούν με τα κατοικίδια με ασφαλή τρόπο έτσι ώστε να μη βγάλουν το ζώο εκτός εαυτού, ενώ ταυτόχρονα οι γονείς να επαγρυπνούν ώστε η αλληλεπίδραση αυτή να είναι μια ευχάριστη εμπειρία, τόσο για το παιδί όσο και για το ζώο.

Ό, τι και να αποφασίσετε

Σκεφτείτε σοβαρά και ενημερωθείτε. Αν αποφασίσετε πως ένας σκύλος ή μια γάτα είναι για εσάς ψάξτε προσεκτικά από που θα τον αποκτήσετε. Τα κουτάβια και τα γατάκια που βλέπετε στα pet shop προέρχονται από "εργοστάσια κουταβιών και γατώ" (puppy και kitten mills). Υιοθετήστε από μια φιλοζωική ή επισκεφτείτε για την απόκτηση του σκύλου ή της γάτας σας έναν υπεύθυνο εκτροφέα. Η τελική απόφαση είναι δική σας. Θυμηθείτε επίσης να εκπαιδεύστε το σκύλο σας από μικρό ώστε να μπορέσει να συμβιώσει αρμονικά στο ανθρώπινο περιβάλλον και να συμβιώσετε ευτυχισμένοι χωρίς προβλήματα ούτε για εσάς, αλλά ούτε και για εκείνον.

Δρ. Χρήστος Καραγιάννης
Πηγή

Πρόσφατα άρθρα

Διαβάστε τα προσφάτα άρθρα

Νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς: Αναλυτικά οι 10 αλλαγές

Το νομοσχέδιο «για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα ζώα» παρουσίασε σήμερα στη συνεδ...

διάβάστε το άρθρο

Μπορεί ο κορονοϊός να μεταδοθεί στα κατοικίδιά μας;

Με την είδηση την περασμένη εβδομάδα για τον σκύλο στο Χονγκ Κονγκ που βρέθηκε «ασθεν...

διάβάστε το άρθρο

Tι πρέπει να προσέξετε στην υιοθεσία σκύλου

Πολλοί είναι δυστυχώς εκείνοι που υιοθετούν έναν σκύλο χωρίς να είναι προετοιμασμένο...

διάβάστε το άρθρο

3+1 βήματα για να φάει o σκύλος σου το φαγητό του!

Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων αντιμετωπίζουν ένα συχνό φαινόμενο. Πρόκειται για την άρνησ...

διάβάστε το άρθρο

Πόσο επηρεάζουμε με τη συμπεριφορά μας τον σκύλο μας;

Το ότι οι σκύλοι τείνουν με τα χρόνια να μοιάζουν εμφανισιακά με τους κηδεμόνες τους ε...

διάβάστε το άρθρο

O καλύτερος τρόπος για να επικοινωνήσω με τον σκύλο μου

Πολύ συχνά, όσοι έχουν σκύλο αναρωτιούνται ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος επικοινωνί...

διάβάστε το άρθρο

7 συμβουλές για όσους έχουν σκύλο

Ο ερχομός ενός σκύλου στο σπίτι είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά οικογενειακά γεγονό...

διάβάστε το άρθρο

Οι σκύλοι και οι γάτες δεν είναι δώρα

Όσοι έχουν παιδιά ίσως έχουν αντιμετωπίσει πολλές φορές τέτοιου είδους παρακάλια για...

διάβάστε το άρθρο

Αναζητήστε ταίρι στο pet4pet.gr ή καταχωρήστε την δίκη σας αγγελία

Τελευταίες Καταχωρήσεις

Σπιτζ

Σπιτζ


Θηλυκό

Αττικής

Ζητείται αρσενικό σπιτζ για ζευγάρωμα ...

Δες περισότερα...

Σπιτζ

Σπιτζ


Θηλυκό

Αττικής

Ζητείται αρσενικό σπιτζ για ζευγάρωμα ...

Δες περισότερα...

Χάσκυ

Χάσκυ


Αρσενικό

Αττικής

Ζητείται χάσκι θυληκο για ζευγάρωμα στην Ατ...

Δες περισότερα...

Γερμανικός Ποιμενικός

Γερμανικός Ποιμενικός


Αρσενικό

Αττικής

Είναι 3,5 χρονών. Ψάχνουμε μια καλή νυφούλα γ...

Δες περισότερα...

F.A.Q

Συχνές ερωτήσεις

  • Τι είναι το pet4pet.gr;

    Το pet4pet.gr λειτουργεί από το 2011 και είναι το πρώτο μη κερδοσκοπικό site για αγγελίες ανεύρεσης συντρόφου για τα αγαπημένα σας κατοικίδια.

  • Μπορείτε να ανεβάσετε την αγγελία σας και δημοσιεύεται αυτόματα μέσα στην ιστοσελίδα μας. Δεν χρειάζεται εγγραφή και είναι εντελώς δωρεάν.

  • Για την διευκόλυνση της καταχώρησης της αγγελίας δεν χρειάζεται εγγραφή, ως αποτέλεσμα δεν μπορείτε να πραγματοποιήσετε άμεσα κάποια αλλαγή ή να διαγράψετε την αγγελία σας. Μπορείτε να μας στείλετε email στο pet4pte.gr ή να επικοινωνήσετε μαζί μας συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας και θα προβούμε εμείς στις απαραίτητες ενέργειες.

  • Τα καλλιστεία pet4pet.gr είναι μία ανεπίσημη ψηφοφορία που διεξάγεται από τους επισκέπτες τις ιστοσελίδας μας. Κάθε χρήστης μπορεί να καταχωρήσει το κατοικίδιο του ή να καταχωρήσει τα αγαπημένα του. Τα καλλιστεία pet4pet.gr δημιουργήθηκαν για να διασκεδάσουν τους χρήστες και να προσφέρουν στιγμές δόξας στις φάτσες που θα ξεχωρίσουν. Κάθε μήνα θα δημοσιεύεται στην αρχική μας σελίδα ο/η υποψήφιος/α με τις περισσότερες ψήφους.

  • Για να συμμετέχει ο μικρός σας φίλος στα καλλιστεία του pet4pet.gr απλά συμπληρώστε την αντίστοιχη φόρμα και δημιουργήστε την δική σας καταχώρηση. Είναι εντελώς δωρεάν και δεν υπάρχει καμία δέσμευση. Για να δημιουργήσετε την δική σας καταχώρηση μπορείτε να πατήσετε εδώ.

  • Για την διευκόλυνση της καταχώρησης της αγγελίας δεν χρειάζεται εγγραφή, ως αποτέλεσμα δεν μπορείτε να πραγματοποιήσετε άμεσα κάποια αλλαγή ή να διαγράψετε την αγγελία σας. Μπορείτε να μας στείλετε email στο pet4pte.gr ή να επικοινωνήσετε μαζί μας συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας και θα προβούμε εμείς στις απαραίτητες ενέργειες.