article-image

7 συμβουλές για όσους έχουν σκύλο

Ο ερχομός ενός σκύλου στο σπίτι είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά οικογενειακά γεγονότα, είτε ο σκύλος είναι νεαρός σε ηλικία, κουτάβι, είτε μεγαλύτερος. Ωστόσο, η άφιξη του νέο αυτού μέλους της οικογένειας, εκτός του ότι είναι μια δέσμευσή για όλη την υπόλοιπη ζωή του νέου μας τετράποδου συντρόφου που πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψιν ολόκληρης της οικογένειας, απαιτεί επίσης σοβαρό προγραμματισμό.

Προγραμματισμό για να διευκολύνουμε τον σκύλο μας να μεταβεί στη νέα του ζωή. Παρακάτω είναι μια ολοκληρωμένη λίστα με όλα τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν πριν από τη μεγάλη άφιξη:

1. Κανόνες Σπιτιού

Αποφασίζει όλη η οικογένεια από κοινού τα όρια και τους κανόνες, π.χ. για αρχή το όνομα του σκύλου, αν θα ανεβαίνει ο σκύλος στον καναπέ, πότε θα πηγαίνει βόλτα και ποιος θα τον πηγαίνει βόλτα, ποιες λέξεις θα χρησιμοποιούμε για να επικοινωνούμε μαζί του, πού θα τρώει και τι ώρες θα τρώει, που θα κοιμάται, κ.τ.λ. Το σημαντικότερο για τους κανόνες που θα αποφασιστούν είναι να τηρούνται από όλους με την ίδια συνέπεια, για να αποφευχθεί η σύγχυση του σκύλου. Οι σκύλοι εκτός από τις βασικές τους ανάγκες, π.χ. φαγητό, νερό και βόλτα χρειάζονται επίσης ένα σταθερό περιβάλλον διαβίωσης, το οποίο θα διατηρηθεί μόνο όταν όλα τα μέλη της οικογένειας ακολουθούν με συνέπεια τους ίδιους κανόνες απέναντι στον σκύλο.

2. Προμηθευόμαστε τα απαραίτητα:

Προμηθευόμαστε ένα κρεβατάκι, στο οποίο θα μπορεί ο σκύλος μας να ξαπλώσει άνετα και να τεντωθεί. Μπολ φαγητού και νερού, παιχνίδια, οδηγό και επιστήθιο για τη βόλτα, ειδικά προϊόντα περιποίησης, περιλαίμιο με το τηλέφωνό μας, λιχουδιές και φυσικά ειδική για την ηλικία του και το μέγεθος του τροφή, γιατί άλλη διατροφή απαιτεί ένα κουτάβι και άλλη ένας ενήλικος σκύλος. Ιδανικά, σταδιακά και μέσα σε 1-2 εβδομάδες αλλάζουμε την τροφή του, από αυτή που έτρωγε σε αυτή που θέλουμε να του δώσουμε εμείς.

3. Βρίσκουμε Κτηνίατρο:

Ο κτηνίατρος είναι ο καταλληλότερος για να μας δώσει την βοήθεια που θα χρειαστούμε για τη φροντίδα του νέου μας σκύλου, για την κατάσταση της υγείας του, το πρόγραμμα των εμβολίων του, τον έλεγχο των παρασίτων, τη στείρωσή του και συμβουλές για τη διατροφή του. Ο σκύλος μας χρειάζεται να έχει έναν κτηνίατρο για όλη του τη ζωή, γι’ αυτό χρήσιμο θα είναι να βρούμε τον κτηνίατρο εκείνο που θα τον εμπιστευτούμε, θα γνωρίσει τον σκύλο μας και θα είμαστε σίγουροι ότι ο σκύλος μας βρίσκεται σε καλά χέρια αν χρειαστεί κάτι.

4. Οι Φερομόνες μπορούν να βοηθήσουν:

Οι φερομόνες είναι ουσίες που απελευθερώνουν τα ζώα για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και αν και βρίσκονται στον αέρα και είναι κατά μια έννοια μυρωδιές, δεν γίνονται αντιληπτές από τον άνθρωπο. Οι σκύλοι διαθέτουν ειδικό όργανο για να αντιληφθούν τις φερομόνες το οποίο βρίσκεται πάνω από τον ουρανίσκο τους και η «μυρωδιά» των φερομονών φτάνει στο όργανο αυτό μέσω του στόματος τους. Οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν συνθετικές φερομόνες, όμοιες με αυτές που απελευθερώνει η μητέρα όταν θηλάζει τα κουτάβια της για να ξέρουν τα κουτάβια μέχρι που είναι ασφαλή να πάνε. Τα σκευάσματα αυτά (ADAPTIL) κυκλοφορούν στο εμπόριο σε διάφορες μορφές: σε σπρέι για να ψεκάσετε το κρεβάτι, το μαξιλάρι του σκύλου σας και το αυτοκίνητο με τον οποίο θα τον μεταφέρετε, σε κολάρο για να έχει το κουτάβι ή ο νέος σκύλος μια μόνιμη πηγή ασφάλειας όπου και αν βρεθεί στη νέα του ζωή και σε συσκευή που μπαίνει στην πρίζα για να «μαρκάρουμε» ως ασφαλή, όπως θα έκανε η μαμά του, μια ολόκληρη περιοχή. Μη διστάσετε να τις χρησιμοποιήσετε όταν ο σκύλος σας έρθει στο σπίτι, σίγουρα η χρήση των φερομονών θα τον βοηθήσει να προσαρμοστεί πιο εύκολα και με ασφάλεια στο νέο του περιβάλλον.

5. Φτιάχνουμε έναν ασφαλές καταφύγιο:

Για να νιώθει ο σκύλος μας ήρεμος και ασφαλής είναι σημαντικό να του φτιάξουμε, σε ένα ήσυχο μέρος του σπιτιού μας, έναν χώρο, στον οποίο θα μπορεί να καταφεύγει όταν θέλει την ησυχία του. Σε ένα κρεβατί ή σε ένα κλουβί βάζουμε μια μαλακή κουβέρτα, παιχνίδια, λιχουδιές και ψεκάζουμε με σπρέι φερομονών για να δείξουμε στον σκύλο μας ότι αυτός ο χώρος είναι δικός του και μπορεί να πηγαίνει όποτε το θελήσει. Θυμόμαστε ότι όταν ο σκύλος μας είναι εκεί ποτέ δεν τον ενοχλούμε και ποτέ δε χρησιμοποιούμε αυτόν τον χώρο για τιμωρία.

6. Βρίσκουμε εκπαιδευτή:

Για την καλύτερη επικοινωνία με τον σκύλο μας απευθυνόμαστε σε εκπαιδευτή σκύλων. Επειδή δεν υπάρχει επίσημος φορέας να πιστοποιεί εκπαιδευτές σκύλων δεν αρκεί κάποιος να δηλώνει επαγγελματίας και πιστοποιημένος εκπαιδευτής σκύλων για να του εμπιστευτούμε την εκπαίδευση του σκύλου μας. Καταρχάς, δεν αφήνουμε τον σκύλο μας στο χώρο του εκπαιδευτή για να τον εκπαιδεύσει, πρέπει οπωσδήποτε να είμαστε και εμείς παρόντες, γιατί εκπαιδευόμαστε και εμείς μαζί. Επιλέγουμε εκπαιδευτές που δε χρησιμοποιούν πνίχτες, απότομο τράβηγμα λουριού και άλλες βίαιες μεθόδους (προσοχή, χρησιμοποιούνται πολλά διαφορετικά ονόματα για να καμουφλαριστεί η χρήση του πνίχτη, π.χ. αλυσιδάκι, εκπαιδευτικό περιλαίμιο κ.α.). Για τα κουτάβια η εκπαίδευση είναι απαραίτητη για να γνωρίσουν με το σωστό τρόπο τον ανθρώπινο κόσμο, τους ρυθμούς της πόλης και να μπορέσουν να μάθουν όσο γίνεται νωρίτερα τους κανόνες της ανθρώπινης κοινωνίας. Για τους μεγαλύτερους σε ηλικία σκύλους η εκπαίδευση τους βοηθά να επικοινωνήσουν καλύτερα με τον άνθρωπο και να συμβιώσουν αρμονικά στο καινούργιο τους σπίτι.​

7. Απολαμβάνουμε τη ζωή με τον καινούριο μας φίλο!

Όπως με κάθε νέα αρχή, προετοιμαζόμαστε όσο καλύτερα μπορούμε ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα και οπλιζόμαστε με υπομονή. Η καινούρια ζωή που ξεκινάμε με τον σκύλο μας είναι μια διαφορετική εμπειρία τόσο για εμάς όσο και για το σκύλο μας, οπότε δίνουμε τον απαραίτητο χρόνο προσαρμογής. Η αφοσίωση και η ανιδιοτελής αγάπη που θα λάβουμε από εκείνον θα δημιουργήσει έναν από τους πιο δυνατούς δεσμούς της ζωής μας, αρκεί να χτίσουμε εμείς τις σωστές βάσεις.

Δρ. Χρήστος Καραγιάννης
Πηγή

Πρόσφατα άρθρα

Διαβάστε τα προσφάτα άρθρα

Νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς: Αναλυτικά οι 10 αλλαγές

Το νομοσχέδιο «για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα ζώα» παρουσίασε σήμερα στη συνεδ...

διάβάστε το άρθρο

Μπορεί ο κορονοϊός να μεταδοθεί στα κατοικίδιά μας;

Με την είδηση την περασμένη εβδομάδα για τον σκύλο στο Χονγκ Κονγκ που βρέθηκε «ασθεν...

διάβάστε το άρθρο

Tι πρέπει να προσέξετε στην υιοθεσία σκύλου

Πολλοί είναι δυστυχώς εκείνοι που υιοθετούν έναν σκύλο χωρίς να είναι προετοιμασμένο...

διάβάστε το άρθρο

3+1 βήματα για να φάει o σκύλος σου το φαγητό του!

Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων αντιμετωπίζουν ένα συχνό φαινόμενο. Πρόκειται για την άρνησ...

διάβάστε το άρθρο

Πόσο επηρεάζουμε με τη συμπεριφορά μας τον σκύλο μας;

Το ότι οι σκύλοι τείνουν με τα χρόνια να μοιάζουν εμφανισιακά με τους κηδεμόνες τους ε...

διάβάστε το άρθρο

O καλύτερος τρόπος για να επικοινωνήσω με τον σκύλο μου

Πολύ συχνά, όσοι έχουν σκύλο αναρωτιούνται ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος επικοινωνί...

διάβάστε το άρθρο

7 συμβουλές για όσους έχουν σκύλο

Ο ερχομός ενός σκύλου στο σπίτι είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά οικογενειακά γεγονό...

διάβάστε το άρθρο

Οι σκύλοι και οι γάτες δεν είναι δώρα

Όσοι έχουν παιδιά ίσως έχουν αντιμετωπίσει πολλές φορές τέτοιου είδους παρακάλια για...

διάβάστε το άρθρο

Αναζητήστε ταίρι στο pet4pet.gr ή καταχωρήστε την δίκη σας αγγελία

Τελευταίες Καταχωρήσεις

Σπιτζ

Σπιτζ


Θηλυκό

Αττικής

Ζητείται αρσενικό σπιτζ για ζευγάρωμα ...

Δες περισότερα...

Σπιτζ

Σπιτζ


Θηλυκό

Αττικής

Ζητείται αρσενικό σπιτζ για ζευγάρωμα ...

Δες περισότερα...

Χάσκυ

Χάσκυ


Αρσενικό

Αττικής

Ζητείται χάσκι θυληκο για ζευγάρωμα στην Ατ...

Δες περισότερα...

Γερμανικός Ποιμενικός

Γερμανικός Ποιμενικός


Αρσενικό

Αττικής

Είναι 3,5 χρονών. Ψάχνουμε μια καλή νυφούλα γ...

Δες περισότερα...

F.A.Q

Συχνές ερωτήσεις

  • Τι είναι το pet4pet.gr;

    Το pet4pet.gr λειτουργεί από το 2011 και είναι το πρώτο μη κερδοσκοπικό site για αγγελίες ανεύρεσης συντρόφου για τα αγαπημένα σας κατοικίδια.

  • Μπορείτε να ανεβάσετε την αγγελία σας και δημοσιεύεται αυτόματα μέσα στην ιστοσελίδα μας. Δεν χρειάζεται εγγραφή και είναι εντελώς δωρεάν.

  • Για την διευκόλυνση της καταχώρησης της αγγελίας δεν χρειάζεται εγγραφή, ως αποτέλεσμα δεν μπορείτε να πραγματοποιήσετε άμεσα κάποια αλλαγή ή να διαγράψετε την αγγελία σας. Μπορείτε να μας στείλετε email στο pet4pte.gr ή να επικοινωνήσετε μαζί μας συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας και θα προβούμε εμείς στις απαραίτητες ενέργειες.

  • Τα καλλιστεία pet4pet.gr είναι μία ανεπίσημη ψηφοφορία που διεξάγεται από τους επισκέπτες τις ιστοσελίδας μας. Κάθε χρήστης μπορεί να καταχωρήσει το κατοικίδιο του ή να καταχωρήσει τα αγαπημένα του. Τα καλλιστεία pet4pet.gr δημιουργήθηκαν για να διασκεδάσουν τους χρήστες και να προσφέρουν στιγμές δόξας στις φάτσες που θα ξεχωρίσουν. Κάθε μήνα θα δημοσιεύεται στην αρχική μας σελίδα ο/η υποψήφιος/α με τις περισσότερες ψήφους.

  • Για να συμμετέχει ο μικρός σας φίλος στα καλλιστεία του pet4pet.gr απλά συμπληρώστε την αντίστοιχη φόρμα και δημιουργήστε την δική σας καταχώρηση. Είναι εντελώς δωρεάν και δεν υπάρχει καμία δέσμευση. Για να δημιουργήσετε την δική σας καταχώρηση μπορείτε να πατήσετε εδώ.

  • Για την διευκόλυνση της καταχώρησης της αγγελίας δεν χρειάζεται εγγραφή, ως αποτέλεσμα δεν μπορείτε να πραγματοποιήσετε άμεσα κάποια αλλαγή ή να διαγράψετε την αγγελία σας. Μπορείτε να μας στείλετε email στο pet4pte.gr ή να επικοινωνήσετε μαζί μας συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας και θα προβούμε εμείς στις απαραίτητες ενέργειες.