article-image

O καλύτερος τρόπος για να επικοινωνήσω με τον σκύλο μου

Πολύ συχνά, όσοι έχουν σκύλο αναρωτιούνται ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπου και σκύλου. Συγκεκριμένα, πολύ συχνά τίθεται το ερώτημα, αν είναι πιο αποτελεσματικό να δώσουμε σε έναν σκύλο να καταλάβει τι θέλουμε να κάνει, χρησιμοποιώντας μια λεκτική εντολή, να του πούμε δηλαδή κάτι, ή αν είναι καλύτερο αντ’ αυτής να του το δείξουμε με χειρονομίες. Το ερώτημα αυτό μελετήθηκε σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες στο περιοδικό Scientific Reports, όπου μια ομάδα ερευνητών αποφάσισε να διερευνήσει αν λειτουργούν καλύτερα τα λεκτικά, τα οπτικά ή τα οσφρητικά ερεθίσματα στην εκμάθηση ενός σκύλου. Για τον λόγο αυτό εξέτασαν τί πραγματικά συμβαίνει στον εγκέφαλο του σκύλου ενώ ο σκύλος μαθαίνει κάτι καινούριο, χρησιμοποιώντας διαφορετικούς τύπους ερεθισμάτων.

Για να μελετηθεί ο εγκέφαλος του σκύλου ενώ ο σκύλος μαθαίνει χρησιμοποιήθηκε η πρωτοποριακή τεχνική της Λειτουργικής Μαγνητικής Τομογραφίας (fMRI), που χρησιμοποιείται τόσο για έρευνες σχετικά με τις λειτουργίες του εγκεφάλου, όσο και ως μέθοδος απεικόνισης για τους εγκεφάλους ασθενών ή ατόμων με ψυχικές διαταραχές. Η μέθοδος αυτή δεν είναι τίποτα άλλο από έναν μεγάλης ακρίβειας μαγνητικό τομογράφο που αφού σκανάρει τον εγκέφαλο του σκύλου σε ηρεμία μετά τον σκανάρει υπό την επίφραση διάφορων ερεθισμάτων για να εντοπιστούν έτσι οι περιοχές που ενεργοποιούνται με κάθε ερέθισμα. Οι δυσκολίες που προέκυψαν ήταν αρχικά το τεράστιο κόστος του μαγνητικού τομογράφου, καθώς και ότι έπρεπε να εξεταστούν σκύλοι, οι οποίοι θα έπρεπε να εκπαιδευτούν για να κάτσουν ακίνητοι μέσα στον μαγνητικό ομογράφο κατά τη διάρκεια των μετρήσεων, για χρονικό διάστημα πάνω από 10 λεπτά. Το πρόβλημα σε αυτό είναι ότι ο μαγνητικός τομογράφος προκαλεί έντονο θόρυβο και είναι πολύ πιθανό ένας σκύλος να αντιδράσει. Ωστόσο, οι ειδικοί θεώρησαν ότι το εγχείρημα άξιζε τον κόπο, καθώς η χρήση του fMRI θα επέτρεπε στους επιστήμονες να παρατηρήσουν σε «ζωντανές» συνθήκες τι συμβαίνει στον εγκέφαλο του σκύλου κατά τη διάρκεια της μάθησης.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν διαφορετικά ερεθίσματα, π.χ. λεκτικά, οπτικά και οσφρητικά, και έμαθαν στους σκύλους να διακρίνουν ποια από αυτά τα ερεθίσματα συνδέονταν με μια λιχουδιά και ποια όχι. Τα οσφρητικά ερεθίσματα ήταν δύο διαφορετικά αρώματα, τα οπτικά ερεθίσματα ήταν δύο διαφορετικά αντικείμενα, ενώ τα λεκτικά ερεθίσματα ήταν δύο λέξεις. Ο κηδεμόνας του σκύλου θα παρουσίαζε στο κατοικίδιό του ένα ζευγάρι ερεθισμάτων κάθε φορά και με ένα από αυτά, ο σκύλος θα ανταμειβόταν με μια λιχουδιά.

Τα αποτελέσματα ήταν αρκετά σαφή για όσους αναρωτιούνται ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος για να εκπαιδεύσουν τον σκύλο τους. Οι σκύλοι έμαθαν πιο γρήγορα ποιο οπτικό ή οσφρητικό ερέθισμα τους έδινε τη λιχουδιά, ενώ για το λεκτικό ερέθισμα χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να το αντιληφθούν. Έτσι, αν προσπαθήσουμε να διδάξουμε στον σκύλο μας κάτι καινούργιο, θα ήταν καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε κάποιο οπτικό ερέθισμα ή ίσως οσφρητικό, παρά μια λεκτική εντολή.

Για ποιό λόγο λοιπόν στην εκπαίδευση των σκύλων πολλοί εξακολουθούν να χρησιμοποιούν κυρίως λεκτικές εντολές, άλλοι στα αγγλικά, στα γερμανικά και σε κάθε πιθανή ή απίθανη γλώσσα; Μήπως γιατί οι άνθρωποι επικοινωνούμε κυρίως λεκτικά και αυτό εξυπηρετεί εμάς, αλλά όχι απαραίτητα και τους σκύλους μας; Όπως καταλήγουν και οι ερευνητές, η λεκτική επικοινωνία βασίζεται στις ανθρώπινες προτιμήσεις και όχι στην έμφυτη ικανότητα του σκύλου. Αν θέλετε, λοιπόν, να μάθετε κάτι στο σκύλο σας αφήστε τα λόγια κατά μέρους και δείξτε του τι θέλει να κάνει.

Δρ. Χρήστος Καραγιάννης
Πηγή

Πρόσφατα άρθρα

Διαβάστε τα προσφάτα άρθρα

Νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς: Αναλυτικά οι 10 αλλαγές

Το νομοσχέδιο «για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα ζώα» παρουσίασε σήμερα στη συνεδ...

διάβάστε το άρθρο

Μπορεί ο κορονοϊός να μεταδοθεί στα κατοικίδιά μας;

Με την είδηση την περασμένη εβδομάδα για τον σκύλο στο Χονγκ Κονγκ που βρέθηκε «ασθεν...

διάβάστε το άρθρο

Tι πρέπει να προσέξετε στην υιοθεσία σκύλου

Πολλοί είναι δυστυχώς εκείνοι που υιοθετούν έναν σκύλο χωρίς να είναι προετοιμασμένο...

διάβάστε το άρθρο

3+1 βήματα για να φάει o σκύλος σου το φαγητό του!

Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων αντιμετωπίζουν ένα συχνό φαινόμενο. Πρόκειται για την άρνησ...

διάβάστε το άρθρο

Πόσο επηρεάζουμε με τη συμπεριφορά μας τον σκύλο μας;

Το ότι οι σκύλοι τείνουν με τα χρόνια να μοιάζουν εμφανισιακά με τους κηδεμόνες τους ε...

διάβάστε το άρθρο

O καλύτερος τρόπος για να επικοινωνήσω με τον σκύλο μου

Πολύ συχνά, όσοι έχουν σκύλο αναρωτιούνται ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος επικοινωνί...

διάβάστε το άρθρο

7 συμβουλές για όσους έχουν σκύλο

Ο ερχομός ενός σκύλου στο σπίτι είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά οικογενειακά γεγονό...

διάβάστε το άρθρο

Οι σκύλοι και οι γάτες δεν είναι δώρα

Όσοι έχουν παιδιά ίσως έχουν αντιμετωπίσει πολλές φορές τέτοιου είδους παρακάλια για...

διάβάστε το άρθρο

Αναζητήστε ταίρι στο pet4pet.gr ή καταχωρήστε την δίκη σας αγγελία

Τελευταίες Καταχωρήσεις

Σπιτζ

Σπιτζ


Θηλυκό

Αττικής

Ζητείται αρσενικό σπιτζ για ζευγάρωμα ...

Δες περισότερα...

Σπιτζ

Σπιτζ


Θηλυκό

Αττικής

Ζητείται αρσενικό σπιτζ για ζευγάρωμα ...

Δες περισότερα...

Χάσκυ

Χάσκυ


Αρσενικό

Αττικής

Ζητείται χάσκι θυληκο για ζευγάρωμα στην Ατ...

Δες περισότερα...

Γερμανικός Ποιμενικός

Γερμανικός Ποιμενικός


Αρσενικό

Αττικής

Είναι 3,5 χρονών. Ψάχνουμε μια καλή νυφούλα γ...

Δες περισότερα...

F.A.Q

Συχνές ερωτήσεις

  • Τι είναι το pet4pet.gr;

    Το pet4pet.gr λειτουργεί από το 2011 και είναι το πρώτο μη κερδοσκοπικό site για αγγελίες ανεύρεσης συντρόφου για τα αγαπημένα σας κατοικίδια.

  • Μπορείτε να ανεβάσετε την αγγελία σας και δημοσιεύεται αυτόματα μέσα στην ιστοσελίδα μας. Δεν χρειάζεται εγγραφή και είναι εντελώς δωρεάν.

  • Για την διευκόλυνση της καταχώρησης της αγγελίας δεν χρειάζεται εγγραφή, ως αποτέλεσμα δεν μπορείτε να πραγματοποιήσετε άμεσα κάποια αλλαγή ή να διαγράψετε την αγγελία σας. Μπορείτε να μας στείλετε email στο pet4pte.gr ή να επικοινωνήσετε μαζί μας συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας και θα προβούμε εμείς στις απαραίτητες ενέργειες.

  • Τα καλλιστεία pet4pet.gr είναι μία ανεπίσημη ψηφοφορία που διεξάγεται από τους επισκέπτες τις ιστοσελίδας μας. Κάθε χρήστης μπορεί να καταχωρήσει το κατοικίδιο του ή να καταχωρήσει τα αγαπημένα του. Τα καλλιστεία pet4pet.gr δημιουργήθηκαν για να διασκεδάσουν τους χρήστες και να προσφέρουν στιγμές δόξας στις φάτσες που θα ξεχωρίσουν. Κάθε μήνα θα δημοσιεύεται στην αρχική μας σελίδα ο/η υποψήφιος/α με τις περισσότερες ψήφους.

  • Για να συμμετέχει ο μικρός σας φίλος στα καλλιστεία του pet4pet.gr απλά συμπληρώστε την αντίστοιχη φόρμα και δημιουργήστε την δική σας καταχώρηση. Είναι εντελώς δωρεάν και δεν υπάρχει καμία δέσμευση. Για να δημιουργήσετε την δική σας καταχώρηση μπορείτε να πατήσετε εδώ.

  • Για την διευκόλυνση της καταχώρησης της αγγελίας δεν χρειάζεται εγγραφή, ως αποτέλεσμα δεν μπορείτε να πραγματοποιήσετε άμεσα κάποια αλλαγή ή να διαγράψετε την αγγελία σας. Μπορείτε να μας στείλετε email στο pet4pte.gr ή να επικοινωνήσετε μαζί μας συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας και θα προβούμε εμείς στις απαραίτητες ενέργειες.