article-image

Μπορεί ο κορονοϊός να μεταδοθεί στα κατοικίδιά μας;

Ολα όσα θα πρέπει να γνωρίζουμε αν έχουμε γάτες ή σκύλους.

Με την είδηση την περασμένη εβδομάδα για τον σκύλο στο Χονγκ Κονγκ που βρέθηκε «ασθενώς θετικός» στον κορονοϊό και τώρα θεωρείται η πρώτη γνωστή περίπτωση μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε ζώο, οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων μπορεί να ανησυχούν για το τι θα σήμαινε αυτό για τους δικούς τους μικρούς φίλους.

Το συγκεκριμένο σκυλί - ένα πομεράνιαν - ανήκει σε έναν ασθενή ηλικίας 60 ετών. Το σκυλί είχε βρεθεί επανειλημμένες φορές «ασθενώς θετικό» για το κορονοϊό, παρά το γεγονός ότι δεν παρουσίαζε κανένα σύμπτωμα. Το υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Προστασίας Περιβάλλοντος (AFCD) δήλωσε ότι ο σκύλος έχει ”χαμηλό επίπεδο λοίμωξης”.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι τα αποτελέσματα της εξέτασης του σκύλου προκλήθηκαν από περιβαλλοντική μόλυνση του στόματος και της μύτης του ή ότι ο σκύλος έχει πράγματι μολυνθεί από τον ιό.

Στην ενδοχώρα της Κίνας, ο Κόνορ Ρίντ, ένας 25χρονος μετανάστης από το Λαντούντνο της Ουαλίας που μετακόμισε στο Ουχάν της Κίνας, ήταν ένας από τους πρώτους Βρετανούς που διαγνώστηκαν με τον ιό τον περασμένο Νοέμβριο. Εκείνος δήλωσε πως ένα αδέσποτο γατάκι που ζούσε κοντά στο διαμέρισμά του αρρώστησε την ίδια περίοδο με εκείνον και πέθανε λίγες μέρες αργότερα.

Το γατάκι, το οποίο τάιζε, είχε χάσει την όρεξη του και δεν ήταν ο «συνηθισμένος ζωηρός εαυτός του». Δύο μέρες αργότερα πέθανε. «Δεν γνωρίζω αν είχε αυτό που είχα εγώ, ή αν οι γάτες μπορούν να κολλήσουν την ανθρώπινη γρίπη. Είμαι στεναχωρημένος», έγραψε σε μια δημοσίευση του στην Daily Mail. Όμως, και πάλι δεν είναι σίγουρο εάν το γατάκι που τάιζε ο Κόνορ πέθανε από τον ιό ή από κάποια άλλη αιτία.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάχρουν αξιόπιστα στοιχεία που να αποδεικύουν ότι τα κατοικίδια μπορούν να προσβληθούν από τον κορονοϊό, ή αν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στους ανθρώπους.Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συμβουλεύουν τα άτομα που είναι θετικά στον κοροναϊό θα πρέπει να περιορίσουν την επαφή με τα ζώα, ακριβώς όπως αποφεύγουν την επαφή με άλλους ανθρώπους.

Η δρ. Σαμάνθα Γκέινς (Dr Samantha Gaines) από το βασιλικό σωματείο για την πρόνοια των ζώων RSPCA του Ηνωμένου Βασιλείου σχολιάζει στην HuffPost UK: «Δεν υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι τα κατοικίδια μπορούν να είναι φορείς του κορονοϊού ή μπορούν να αρρωστήσουν από αυτόν από μόνα τους».

«Παροτρύνουμε τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων να μην πανικοβληθούν και να μην εγκαταλείψουν τα κατοικίδια τους».

Εντούτοις, πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν φανερώσει συμπτώματα του ιού έχουν απομονωθει, ειδικά όσοι επιστρέφουν από χώρες που ο ιός έχει εξαπλωθεί γρήγορα. Ποιές οι συμβουλές που θα πρέπει να δοθούν σε όσους από αυτούς είναι ιδιοκτήτες σκυλιών και γατιών;

Το RSPCA και το Dogs Trust, δύο φιλοζωικές οργανώσεις με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, συμβουλεύουν τα άτομα που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό και βρίσκονται σε καραντίνα στο σπίτι τους να προσπαθήσουν να βρούν κάποιον άλλο να προσέχει τα κατοικίδια τους μέχρι να περάσουν τουλάχιστον 14 μέρες (ή μέχρι νιώσουν καλύτερα). Αυτό θα επιτρέψει στους σκύλους, κυρίως, να συνεχίζουν την κανονική ρουτίνα άσκησης τους, ενώ οι ιδιοκτήτες τους παραμένουν στο σπίτι.

Αν αυτό δεν είναι εφικτό, υπάρχουν τρόποι να παραμείνει το σκυλί ευτυχισμένο και υγιές στην άνεση του σπιτιού, λέει ένας εκπρόσωπος της Dogs Trust, κρατόντας το απασχολήμένο με ένα κυνήγι θυσαυρού, με τις αγαπημένες του λιχουδιές ή κατασκευάζοντας ένα σπιτάκι γι′ αυτό. Αντίθετα, οι περισσότερες γάτες είναι καλύτερα προετοιμασμένες εάν οι ιδιοκτήτες τους απομονωθούν, καθώς είναι πιο αυτόνομες και μπορούν να βγούν έξω απο το σπίτι με τους δικούς τους όρους.

Οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων που έχουν διαγνωστεί με τον κορονοϊό παροτρύνονται να κρατήσουν τα κατοικίδια τους σε διαφορετικό και ξεχωριστό χώρο του σπιτιού. Οι γάτες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο ή σε ένα καθαρό δοχείο με άμμο, καθώς και στα πιάτα για το φαγητό και το νερό τους.

«Να αποφεύγετε την επαφή με τα κατοικίδια σας, όπως το χαϊδεύμα, τα χάδια, τα φιλιά ή τα γλειψίματα και τη μοιρασιά του φαγητού,» λέει η δρ. Γκέινς. «Αν δεν υπάρχει κάποιος να προσέχει το κατοικίδιο σας τότε θα πρέπει να πλένετε τα χέρια σας πρίν και μετά την επαφή μαζί τους και να φοράτε μάσκα».

Τόσο η RSPCA όσο και τα CDC προτείνουν να φοράτε μάσκα προσώπου ενώ έρχεστε σε επαφή με το κατοικίδιο σας, αλλά σε καμία περίπτωση μην βάλετε μάσκα σε αυτά. Υπάρχουν αναφορές ότι άνθρωποι στην Κίνα σπεύδουν να αγοράσουν μάσκες για να βάλουν στα σκυλιά και τις γάτες τους - κάτι που δεν είναι συμβατό με πολλούς υγειονομικούς φορείς.

Όσοι δεν έχετε βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό ή δεν σας έχει ζητηθεί να παραμείνετε στο σπίτι απομονωμένοι, μπορείτε να συνεχίσετε την καθημερινή επαφή με τα κατοικίδια σας αλλά σε κάθε περίπτωση να διατηρήσετε όλες τις πρακτικές υγιεινής μεταξύ των οποίων κύριο συνιστά το πλύσιμο των χεριών πριν και μετά την επαφή μαζί του, αλλά και με αντικείμενα του όπως τα παιχνίδια και το κρεβάτι του.

Μην ανησυχείτε πάρα πολύ. Η φιλοζωική οργάνωση Cats Protection στο Ηνωμένο Βασιλείο λέει στη HuffPost UK:«Δεν υπάρχουν πρόσφατα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι γάτες (ή άλλα ζώα συντροφιάς) μεταφέρουν ή μεταδίδουν τον ιό».

Εάν το κατοικίδιο σας αναπτύξει μια ανεξήγητη ασθένεια και έχει εκτεθεί σε άτομα θετικά στον κορονοϊό, η WSAVA, η παγκόσμια κοινότητα των κτηνίατρων, υποδεικνύει να ενημερώσετε τον υπάλληλο δημόσιας υγείας που εργάζεται με το προσβεβλημένο άτομο και στη συνέχεια να συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο.

Ακριβώς όπως σε ανθρώπους σε κρίσιμη κατάσταση τονίζουν να μην πηγαίνουν απροειδοποίητα στον γιατρό, οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων θα πρέπει να μην πάνε το κατοικίδιο τους, το οποίο έχει εκτεθεί σε κάποιον που μεταφέρει τον ιό, στον κτηνίατρο χωρίς πρώτα να μην τον έχουν συμβουλευτεί από το τηλέφωνο.


Πηγή

Πρόσφατα άρθρα

Διαβάστε τα προσφάτα άρθρα

Νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς: Αναλυτικά οι 10 αλλαγές

Το νομοσχέδιο «για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα ζώα» παρουσίασε σήμερα στη συνεδ...

διάβάστε το άρθρο

Μπορεί ο κορονοϊός να μεταδοθεί στα κατοικίδιά μας;

Με την είδηση την περασμένη εβδομάδα για τον σκύλο στο Χονγκ Κονγκ που βρέθηκε «ασθεν...

διάβάστε το άρθρο

Tι πρέπει να προσέξετε στην υιοθεσία σκύλου

Πολλοί είναι δυστυχώς εκείνοι που υιοθετούν έναν σκύλο χωρίς να είναι προετοιμασμένο...

διάβάστε το άρθρο

3+1 βήματα για να φάει o σκύλος σου το φαγητό του!

Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων αντιμετωπίζουν ένα συχνό φαινόμενο. Πρόκειται για την άρνησ...

διάβάστε το άρθρο

Πόσο επηρεάζουμε με τη συμπεριφορά μας τον σκύλο μας;

Το ότι οι σκύλοι τείνουν με τα χρόνια να μοιάζουν εμφανισιακά με τους κηδεμόνες τους ε...

διάβάστε το άρθρο

O καλύτερος τρόπος για να επικοινωνήσω με τον σκύλο μου

Πολύ συχνά, όσοι έχουν σκύλο αναρωτιούνται ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος επικοινωνί...

διάβάστε το άρθρο

7 συμβουλές για όσους έχουν σκύλο

Ο ερχομός ενός σκύλου στο σπίτι είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά οικογενειακά γεγονό...

διάβάστε το άρθρο

Οι σκύλοι και οι γάτες δεν είναι δώρα

Όσοι έχουν παιδιά ίσως έχουν αντιμετωπίσει πολλές φορές τέτοιου είδους παρακάλια για...

διάβάστε το άρθρο

Αναζητήστε ταίρι στο pet4pet.gr ή καταχωρήστε την δίκη σας αγγελία

Τελευταίες Καταχωρήσεις

Καναδέζικο Λυκόσκυλο

Καναδέζικο Λυκόσκυλο


Αρσενικό

Αττικής

Ζητείται ταίρι για τον παραπάνω σκύλο, είνα...

Δες περισότερα...

Γάτα του Σιάμ

Γάτα του Σιάμ


Θηλυκό

Θεσσαλονίκης

Θηλυκή Σιάμ γατούλα 1,5 χρόνων ψάχνει αρσενι...

Δες περισότερα...

Πίνσερ

Πίνσερ


Αρσενικό

Αττικής

Είμαι ο Rocky . Είμαι mini pinscher . Ζυγίζω 1.8 κιλά . Ε...

Δες περισότερα...

Κανίς

Κανίς


Αρσενικό

Αττικής

Ο Ερμής από την Ρώμη, με το εξαιρετικά σπάνι...

Δες περισότερα...

F.A.Q

Συχνές ερωτήσεις

  • Τι είναι το pet4pet.gr;

    Το pet4pet.gr λειτουργεί από το 2011 και είναι το πρώτο μη κερδοσκοπικό site για αγγελίες ανεύρεσης συντρόφου για τα αγαπημένα σας κατοικίδια.

  • Μπορείτε να ανεβάσετε την αγγελία σας και δημοσιεύεται αυτόματα μέσα στην ιστοσελίδα μας. Δεν χρειάζεται εγγραφή και είναι εντελώς δωρεάν.

  • Για την διευκόλυνση της καταχώρησης της αγγελίας δεν χρειάζεται εγγραφή, ως αποτέλεσμα δεν μπορείτε να πραγματοποιήσετε άμεσα κάποια αλλαγή ή να διαγράψετε την αγγελία σας. Μπορείτε να μας στείλετε email στο pet4pte.gr ή να επικοινωνήσετε μαζί μας συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας και θα προβούμε εμείς στις απαραίτητες ενέργειες.

  • Τα καλλιστεία pet4pet.gr είναι μία ανεπίσημη ψηφοφορία που διεξάγεται από τους επισκέπτες τις ιστοσελίδας μας. Κάθε χρήστης μπορεί να καταχωρήσει το κατοικίδιο του ή να καταχωρήσει τα αγαπημένα του. Τα καλλιστεία pet4pet.gr δημιουργήθηκαν για να διασκεδάσουν τους χρήστες και να προσφέρουν στιγμές δόξας στις φάτσες που θα ξεχωρίσουν. Κάθε μήνα θα δημοσιεύεται στην αρχική μας σελίδα ο/η υποψήφιος/α με τις περισσότερες ψήφους.

  • Για να συμμετέχει ο μικρός σας φίλος στα καλλιστεία του pet4pet.gr απλά συμπληρώστε την αντίστοιχη φόρμα και δημιουργήστε την δική σας καταχώρηση. Είναι εντελώς δωρεάν και δεν υπάρχει καμία δέσμευση. Για να δημιουργήσετε την δική σας καταχώρηση μπορείτε να πατήσετε εδώ.

  • Για την διευκόλυνση της καταχώρησης της αγγελίας δεν χρειάζεται εγγραφή, ως αποτέλεσμα δεν μπορείτε να πραγματοποιήσετε άμεσα κάποια αλλαγή ή να διαγράψετε την αγγελία σας. Μπορείτε να μας στείλετε email στο pet4pte.gr ή να επικοινωνήσετε μαζί μας συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας και θα προβούμε εμείς στις απαραίτητες ενέργειες.